niedziela, 13 listopada 2011

Kuskus z warzywami

W tym przepisie najbardziej zaskakująca była dla mnie cebula smażona z rodzynkami. Muszę przyznać, że niepotrzebnie obawiałam się tego połączenia. Z pozostałymi składnikami smakowała fantastycznie! Całość jest bardzo łagodna, wręcz słodkawa. Pycha!



Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szklanka kaszki kuskus
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok. 15 cm kawałek pora
  • garść rodzynek
  • 1 mała cukinia
  • 1 kalarepka
  • ½  czerwonej papryki
  • ½  żółtej papryki
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 330 ml soku pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki
  • sól
  • czerwony pieprz
  • cukier
Przygotowanie:
Cebule obrać, opłukać. Pół cebuli usmażyć na patelni bez tłuszczu. Por, seler, pietruszkę, ząbki czosnku i marchew obrać, opłukać. Natkę pietruszki umyć. Jedną z marchewek odłożyć, do pozostałych warzyw dodać podsmażoną cebulę, całość zalać 2 l wody, osolić i gotować 30 min. Rodzynki opłukać i osuszyć. Pozostałą część cebuli pokroić w piórka i usmażyć wraz z rodzynkami na maśle. 
Kalarepę obrać i opłukać, pokroić w kostkę, odłożoną marchewkę pokroić na plasterki. Tak przygotowane warzywa zrumienić na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać 100 ml ugotowanego wywaru i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Cienko obrać paprykę, pokroić w kostkę, wraz z pokrojoną cukinią dodać do marchewki i kalarepy. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać sok pomidorowy. Przez chwilę podgrzać i odstawić, w razie potrzeby doprawić. 
Wywar z włoszczyzny doprawić solą i pieprzem. Kaszkę kuskus przesypać do miski i zalać wywarem, tak by płyn przykrył kaszkę. Odstawić do napęcznienia (ok. 5-10 min). 
Podajemy osobno kaszę, warzywa i usmażoną cebulę oraz filiżankę bulionu do popijania.

Źródło: Sekrety mojej kuchni - Potrawy jarskie, Marek Łebkowski (zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...