poniedziałek, 31 października 2011

Zupa marchewkowa z soczewicą

Smaczna i sycąca zupa marchewkowa o pięknym kolorze. Idealna na poprawę humoru w deszczowy, jesienny dzień. 



Składniki:
  • 4,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 duże cebule drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka kuminu
  • 6 dużych marchewek (ok. 1 kg) grubo pokrojonych
  • 2 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
  • 2 szklanki wody
  • 100 g brązowej soczewicy (dałam czerwoną)
  • 125 ml maślanki (nie dałam wcale)
Przygotowanie:
Podgrzej w rondku pół szklanki bulionu, dodaj cebulę, połowę czosnku i kumin, dołóż marchew i seler, gotuj przez 5 min., mieszając. Następnie dodaj pozostały bulion oraz wodę i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj ok 20 min. bez przykrycia. Przestudzoną zupę zmiksuj. Na małym ogniu w niewielkiej ilości wody ugotuj soczewicę, dodaj do zupy. Całość podgrzej. Do gorącej zupy dolej maślankę. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.


Źródło: Podróże kulinarne - kuchnia brytyjska (zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...