Smaczna i sycąca zupa marchewkowa o pięknym kolorze. Idealna na poprawę humoru w deszczowy, jesienny dzień.
Składniki:
- 4,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 duże cebule drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżka kuminu
- 6 dużych marchewek (ok. 1 kg) grubo pokrojonych
- 2 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
- 2 szklanki wody
- 100 g brązowej soczewicy (dałam czerwoną)
- 125 ml maślanki (nie dałam wcale)
Przygotowanie:
Podgrzej w rondku pół szklanki bulionu, dodaj cebulę, połowę czosnku i kumin, dołóż marchew i seler, gotuj przez 5 min., mieszając. Następnie dodaj pozostały bulion oraz wodę i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj ok 20 min. bez przykrycia. Przestudzoną zupę zmiksuj. Na małym ogniu w niewielkiej ilości wody ugotuj soczewicę, dodaj do zupy. Całość podgrzej. Do gorącej zupy dolej maślankę. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło: Podróże kulinarne - kuchnia brytyjska (zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz