Bardzo lubię zupy krem, a pieczarkowa zdecydowanie jest moją faworytką. Jej delikatna kremowa, konsystencja i chrupiące grzanki to idealne połączenie. Grzanki zawsze podaję osobno, tak by każdy mógł je samodzielnie nakładać.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 litr buliony drobiowego
- 500 g młodych pieczarek
- 2 łyżki masła
- szczypta majeranku
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, przekroić na pół i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć. Przygotowane warzywa wraz ze zrumienioną cebulą, zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić na ósemki, poddusić na maśle i przyprawić majerankiem. Uduszone pieczarki, połowę ugotowanych warzyw i szklankę bulionu - zmiksować. Resztę bulionu dodawać ostrożne, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zmiksowaną zupę raz, krótko zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Joanna B.
OdpowiedzUsuńdla Ciebie to proste wykonanie zupy a nigdy nie zrobisz jej tak zeby była jadalna !!!