poniedziałek, 19 grudnia 2011

Zupa krem z pieczarek

Bardzo lubię zupy krem, a pieczarkowa zdecydowanie jest moją faworytką. Jej delikatna kremowa, konsystencja i chrupiące grzanki to idealne połączenie. Grzanki zawsze podaję osobno, tak by każdy mógł je samodzielnie nakładać.






Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki 
  • 1 litr buliony drobiowego
  • 500 g młodych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • szczypta majeranku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, przekroić na pół i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć. Przygotowane warzywa wraz ze zrumienioną cebulą, zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić na ósemki, poddusić na maśle i przyprawić majerankiem. Uduszone pieczarki, połowę ugotowanych warzyw i szklankę bulionu - zmiksować. Resztę bulionu dodawać ostrożne, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zmiksowaną zupę raz, krótko zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Joanna B.
    dla Ciebie to proste wykonanie zupy a nigdy nie zrobisz jej tak zeby była jadalna !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...