czwartek, 8 grudnia 2011

Zupa krem z selera

Bardzo prosta, tania i pyszna. Stanowi świetnie urozmaicenie codziennego obiadu.



Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 średni seler
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 1 płaska, łyżeczka suszonego lubczyku
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki startego, żółtego sera
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Obranego selera pokroić na małe kawałki i udusić do miękkości w niewielkiej ilości wody, przyprawić solą i pieprzem. Gdy będzie miękki zmiksować, dodać rosół i lubczyk, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnym mleku i dodać do zupy, zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę i doprawić w miarę potrzeby. Zupę podawać gorącą, posypaną tartym serem.


Źródło: Kuchnia polska 1001 przepisów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...