piątek, 16 grudnia 2011

Makaron ze szpinakiem i brzoskwiniami

Szybko, smacznie i kolorowo. 



Składniki (dla 2-3 osób):
  • 125 g makaronu wstążki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 452 g liści szpinaku
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2-3 łyżeczki pokrojonej w paski papryczki chili
  • ok. 60 g sera feta pokrojonego w kostki
  • 1 kieliszek półwytrawnego białego wina
  • sól 
  • świeżo zmielony, czerwony pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę zeszklić na maśle, dodać obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku.
Następnie dodać szpinak, dolać wino, całość poddusić na małym ogniu. Dodać chili i dwie połówki brzoskwini pokrojone w kostkę, na koniec dodać kosteczki sera feta. Krótko poddusić. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według zaleceń producenta. Jedną połówkę brzoskwini pokroić w cząstki i udekorować talerz. Szpinak ułożyć na makaronie, danie podawać gorące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...