czwartek, 15 grudnia 2011

Marchwiowa zupa krem z imbirem


Lekko słodki smak tej zupy zawdzięczamy marchwi i podsmażonej na maśle szalotce. Świeżość i delikatną pikantność nadaje imbir. 




Składniki (dla 2 osób):

  • 2 łyżki masła
  • 2 małe szalotki
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 300 ml bulionu  drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • sól 

Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę zeszklić na maśle. Obraną i pokrojoną na kawałki marchew i pietruszkę dodać do szalotki i zalać bulionem. Dodać świeżo starty imbir. Warzywa  gotować do miękkości (ok. 30 min). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolity krem. Doprawić solą. Zupę podawać gorącą, ozdobioną śmietanowym kleksem. 


Źródło: Kwestia Smaku (zmodyfikowany)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...