Ciasto jest fantastyczne! Jego korzenny smak idealnie komponuje się z delikatną, serkową polewą. Maleńkie kawałeczki kandyzowanego imbiru przyjemnie przełamują słodycz polewy. Pyszne!
Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 450 g puree z dyni
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka rodzynków
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (zamiast nich dodałam bardzo drobno pokrojone 2 świeże śliwki oraz 3 kostki kandyzowanego imbiru)
Kremowa polewa:
- 225 g kremowego serka philadelphia
- 4 łyżki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 9 składników przesiać, wymieszać. Dodać składniki wilgotne do suchych i wymieszać tylko do połączenia się. Drobno pokrojony kandyzowany imbir, wymieszać z odrobiną cukru (kawałeczki nie będą posklejane) następie dodać do ciasta z pozostałymi bakaliami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Przygotować kremową polewę. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i posmarować nią wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz