poniedziałek, 31 października 2011

Jesienna krajnka dyniowa

Ciasto jest fantastyczne! Jego korzenny smak idealnie komponuje się z delikatną, serkową polewą. Maleńkie kawałeczki kandyzowanego imbiru przyjemnie przełamują słodycz polewy. Pyszne!





Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm):
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

    • 450 g puree z dyni
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki oleju
    • 1 szklanka rodzynków
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (zamiast nich dodałam bardzo drobno pokrojone 2 świeże śliwki oraz 3 kostki kandyzowanego imbiru)

    Kremowa polewa:
    • 225 g kremowego serka philadelphia
    • 4 łyżki miękkiego masła
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 9 składników przesiać, wymieszać. Dodać składniki wilgotne do suchych i wymieszać tylko do połączenia się. Drobno pokrojony kandyzowany imbir, wymieszać z odrobiną cukru (kawałeczki nie będą posklejane) następie dodać do ciasta z  pozostałymi bakaliami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

    Przygotować kremową polewę. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i posmarować nią wierzch ciasta. 

    Źródło: mojewypieki.blox.pl


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...