poniedziałek, 2 stycznia 2012

Ziemniaczane łódeczki z mięsem

Mięsne łódeczki sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego obiadu lub jako ciepła przekąska na karnawałowej imprezie. Chętnie zjadają je dorośli i dzieci.


Składniki (dla 2-3 osób):

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 jajko ugotowana na twardo
  • mieszanka przypraw "Piri piri"
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • 6 łyżek tartego, żółtego sera
  • garść szczypiorku
Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, następnie zmielić lub pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do cebuli i krótko podsmażyć. W międzyczasie obrać ze skóry paprykę i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajko drobno posiekać i dodać wraz z papryką do mięsa. Całość przyprawić mieszanką przypraw "Piri piri" i solą.
Ziemniaki obrać, przekroić na połowy i wydrążyć otwory. Ziemniaki gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaczane łódeczki wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-30 min. Pod koniec pieczenia posypać starym, żółtym serem. Przed podaniem ozdobić szczypiorkiem. Najlepiej smakują podane z zieloną sałatą.


4 komentarze:

  1. Nie dziwię się, że są chętnie zjadane, skoro tak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł. a czy te ziemniaki to musi być jakas konkretna odmiana żeby sie np. nie rozwaliły?

    OdpowiedzUsuń
  3. Używałam ziemniaków do gotowania. Dzięki krótkiemu podgotowaniu nie rozpadały się, a zarazem w środku pozostały miękkie i wilgotne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...