Pyszne śniadaniowe bułeczki. U mnie tym razem były zwyczajne okrągłe, ale ciasto bardzo dobrze się formuje i swobodnie można bawić się kształtem bułek.
Składniki:
- 250 g mąki razowej
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego (do posmarowania miski)
- 1 jajko rozbełtane (do posmarowania bułek)
do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp.
Przygotowanie:
Drożdże wsypać do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski cienko posmarowanej olejem słonecznikowym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut, by wyrosły.
Tuż przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem i posypać dodatkami. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-25 minut.
Źródło: Wasabi
Pysznie wyglądają! Musze w końcu zrobić. Koniecznie jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
pysznie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńRazowe najlepsze! I do tego domowe. :)
OdpowiedzUsuń