Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 pory
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 ugotowane na twardo jajko
- cukier
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pory przeciąć na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na pół krążki, posolić i odstawić na 30 minut. Obrane jabłko pokroić w cienkie słupki (dobrze sprawdzi się do tego nóż do julienne). Jabłko skropić sokiem z cytryny. Jajko pokroić w drobną kostkę. Odstany por odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku. Por, jabłko i jajko połączyć razem i przyprawić drobno mielonym czarnym pieprzem, odrobiną cukru oraz majonezem wymieszanym ze śmietaną. Sałatkę dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać w towarzystwie wędlin, jajek lub serów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz