Pierniczki upieczone. Teraz pora na dekoracje. Najlepsze są te lukrowane.
Lukier malinowy
Składniki:
- cukier puder
- 6 mrożonych malin
- 1 łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić spirytusem)
Przygotowanie:
Maliny zalać łyżką gorącej wody, odstawić na kilka minut, następnie przetrzeć przez sitko. Do uzyskanego soku dodać sok z cytryny i powoli po łyżce dodawać cukier puder aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Lukier powinien mieć piękny różowy kolor.
A przepis na pierniczki jest tu.
świetny pomysl. ja zazwyczaj robię cytrynowy, z malinami nigdy nie probowalam, ma tak i kolor akurat dla reniferów
OdpowiedzUsuńpokochaj-gotowanie.bloog.pl
Na zdjęciach niestety nie widać rzeczywistego koloru lukru, on naprawdę jest różowy :)
OdpowiedzUsuńładne pierniczki
OdpowiedzUsuń