Składniki:
- 100 g masła
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- przyprawa do piernika
- 2 łyżki kakao
- 600 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- opakowanie karmelowych cukierków (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnku. Stale mieszając raz, krótko zagotować. Dodać przyprawę do piernika, kakao, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać 2 całe jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrobić, rozwałkować na cienki placek i wycinać dowolne kształty.
W pierniczkach można wyciąć dziurkę, w której po przełożeniu na blachę umieszcza się rozkruszonego cukierka - tak powstają "szybki". Jeśli pierniczki będą przeznaczone na choinkę, dziurki na wstążeczkę należy zrobić przed upieczeniem np. wykałaczką.
Ciastka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 ºC przez 12-15 min.
Pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem malinowym.
Pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem malinowym.
równiez chce takie zrobic ale z innego przepisu:)sa piekne
OdpowiedzUsuńpokochaj-gotowanie.bloog.pl
jestem pod ogromnym wrażeniem. Cudo!
OdpowiedzUsuńpiękne :) Zawsze sie bałam robić takie z szybką...
OdpowiedzUsuńjakie to muszą być cukierki? takie typu toffino, tylko bez nadzienia czy jakies landrynki?:)
OdpowiedzUsuń