Bardzo chętnie wracam do tego przepisu, bo zapiekanka jest pyszna. Lampka dobrego czerwonego wina jest dla niej świetnym uzupełnieniem. Tu podaję przepis turecki, choć z przepisem na musakę spotkałam się zarówno w kuchni greckiej, tureckiej jak i serbskiej. Dla pierwszych dwóch kuchni różnice w przepisach są niewielkie. Najistotniejszą różnicą w kuchni greckiej jest to, że zamiast sera feta zaproponowano parmezan.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 bakłażany, pokrojone na plasterki (dałam 1 bakłażan)
- 4 łyżki oliwy
- 3 cebule, drobno posiekane
- 4 łyżki masła
- 500 g mielonej jagnięciny (daję wołowinę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 pomidorów, bez skórki, pokrojonych na ósemki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2/3 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oregano
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 30 g mąki
- 2 szklanki mleka (daję 1 szklankę i mniej mąki)
- 2 jajka
- 100g sera feta, pokruszonego
Wykonanie:
Bakłażany posolić i odstawić na godzinę. Następnie osączyć plasterki na papierowym ręczniku i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż się zrumienią. (Uwaga! Bakłażan "pije" oliwę!)
Cebulę zeszklić na połowie masła, dodać mięso i podsmażyć, mieszając, aż będzie kruche, przyprawić pieprzem, solą i cynamonem.
Pomidory, przecier pomidorowy, pietruszkę, wino i cukier dodać do mięsa. Wszystko dobrze wymieszać i dusić ok. 20 min. W formie nasmarowanej oliwą ułożyć warstwami bakłażany (połowę) i mięso, posypać oregano i przykryj pozostałymi plastrami bakłażanów.
W garnku rozpuścić pozostałe masło, dodaj mąkę, zamieszaj i podsmaż. Następnie stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, zagotuj, przypraw pieprzem. Gotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu, mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Rozmieszać jajka i wlać do ostudzonego sosu. Dodać pokruszony ser feta. Musakę polać sosem i piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: Podróże kulinarne - kuchnia turecka (zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz