sobota, 19 listopada 2011

Zupa ogórkowa

Dobre ogórki to podstawa. Chrupiące, nie za duże, kiszone z czosnkiem i kwitnącym koprem czyli dokładnie takie jak robi moja mama. Pyszne ogórki - pyszna zupa.




Składniki (dla 2-3 osób):

  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • kostka rosołowa lub bulion drobiowy
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • pieprz 
  • sól
  • cukier
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać i umyć. Zagotować wodę z kostką rosołową lub własnym bulionem drobiowym. Dodać pietruszkę i selera. Pokroić marchew w plasterki, ziemniaki w kostkę i dodać do zupy. Warzywa ugotować do miękkości. W między czasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce z grubymi oczkami. Dodać do ugotowanych warzyw. Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę oraz rozprowadzoną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę dodać do zupy. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...