Składniki (dla 2-3 osób):
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- kostka rosołowa lub bulion drobiowy
- 5-6 ogórków kiszonych
- 4 łyżki śmietany 18%
- mała cebula
- łyżka masła
- pieprz
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać i umyć. Zagotować wodę z kostką rosołową lub własnym bulionem drobiowym. Dodać pietruszkę i selera. Pokroić marchew w plasterki, ziemniaki w kostkę i dodać do zupy. Warzywa ugotować do miękkości. W między czasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce z grubymi oczkami. Dodać do ugotowanych warzyw. Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę oraz rozprowadzoną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę dodać do zupy. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz