Dynia i borowiki to bardzo smaczne połączenie, ale z soczystym kurczakiem i tymiankiem to już jest mała uczta. Polecam!
Składniki (dla 2 osób):
- garść suszonych borowików
- 200 g makaronu
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona)
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki bulionu z kurczaka
- 4-5 łyżek śmietanki do sosów 18%
- garść suszonego tymianku
- świeżo mielony pieprz czerwony
- sól
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w ½ szklanki wody przez 2 - 3 godziny.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Pierś kurczaka pokroić na 4-5 grubych pasów i obtoczyć w mące z solą, pieprzem i papryką w proszku. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki piersi, aż będą ładnie zrumienione. Obsmażone kawałki piersi odłożyć na bok. Na tej samej patelni poddusić przyprawioną pieprzem i solą dynię. Gotową dynię wyłożyć na makaron, a na wierzchu ułożyć kawałki mięsa.
Na łyżce masła zeszklić cebulę. Grzyby wyjąć z wody (wywar zachować) pokroić w paski i dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Wywar z grzybów i bulion z kurczaka połączyć w jednym naczyniu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Dodać śmietanę.Grzyby z cebulą dodać do zapiekanki i całość polać przygotowanym sosem grzybowym. Posypać tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 20 minut.
Źródło: Kwestia Smaku (zmodyfikowany)
Potwierdzam, danie jest przepyszne, też przygotowywałam z tego przepisu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie tak letnio.. fajny przepis.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) Nie znałam tego :) Zapisane, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń