Składniki (dla 2 osób):
- ½ główki sałaty lodowej
- ½ żółtej papryki
- jedna szalotka
- ½ zielonego ogórka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki ciepłej wody
- cukier
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na drobne kawałki. Paprykę umyć, pokroić w paski. Szalotkę obrać, umyć pokroić w piórka. Ogórka umyć, pokroić w półplasterki. Warzywa zmieszać w misce.
Do małej miseczki wlać olej, wodę i sok z cytryny, doprawić pieprzem, solą i cukrem, dobrze wymieszać, na koniec dodać natkę pietruszki. Surówkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
Ładnie wygląda udekorowana fantazyjnie wycinanym ogórkiem i pomidorem.
ładne te pomidorki!
OdpowiedzUsuńAle ładnie udekorowana - aż przyjemnie popatrzeć.
OdpowiedzUsuń