niedziela, 20 listopada 2011

Żółto-zielona surówka z sosem pietruszkowym

Pyszna sałata na lekką kolację lub jako dodatek do dań. 




Składniki (dla 2 osób):

  • ½ główki sałaty lodowej
  • ½ żółtej papryki
  • jedna szalotka
  • ½ zielonego ogórka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • cukier
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na drobne kawałki. Paprykę umyć, pokroić w paski. Szalotkę obrać, umyć pokroić w piórka. Ogórka umyć, pokroić w półplasterki. Warzywa zmieszać w misce. 
Do małej miseczki wlać olej, wodę i sok z cytryny, doprawić pieprzem, solą i cukrem, dobrze wymieszać, na koniec dodać natkę pietruszki. Surówkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
Ładnie wygląda udekorowana fantazyjnie wycinanym ogórkiem i pomidorem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...