środa, 23 listopada 2011

Potrawka drobiowa z marchewką i duszona kalarepa

Bardzo letni i lekki obiad z mięsem drobiowym i pyszną kalarepą w koperku.




Składniki (dla 2 osób):

  • 800 g kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 i ½ szklanki wywaru drobiowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • pieprz 
  • sól
  • duża kalarepa
  • pęczek koperku
  • sól 
  • cukier  
  • łyżka masła
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, przepłukać, pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, marchew i seler umyć i obrać. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchew pokroić na plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kurczaka i krótko podsmażyć. Następie dodać marchew, utartą pietruszkę i seler. Całość zalać wywarem drobiowym i dusić przez 15-20 min. Na koniec dodać śmietanę.
Kalarepę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dusić w niewielkiej ilości wody przez kilka minut (kalarepa powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Koperek umyć, osuszyć, drobno pokroić i dodać do kalarepy. Dodać łyżkę masła, krótko poddusić, doprawić solą i cukrem. 
Potrawkę podawać z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...