Bardzo letni i lekki obiad z mięsem drobiowym i pyszną kalarepą w koperku.
Składniki (dla 2 osób):
- 800 g kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 i ½ szklanki wywaru drobiowego
- 4 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
- duża kalarepa
- pęczek koperku
- sól
- cukier
- łyżka masła
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, przepłukać, pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, marchew i seler umyć i obrać. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchew pokroić na plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kurczaka i krótko podsmażyć. Następie dodać marchew, utartą pietruszkę i seler. Całość zalać wywarem drobiowym i dusić przez 15-20 min. Na koniec dodać śmietanę.
Kalarepę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dusić w niewielkiej ilości wody przez kilka minut (kalarepa powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Koperek umyć, osuszyć, drobno pokroić i dodać do kalarepy. Dodać łyżkę masła, krótko poddusić, doprawić solą i cukrem.
Potrawkę podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz