W tym przepisie najbardziej zaskakująca była dla mnie cebula smażona z rodzynkami. Muszę przyznać, że niepotrzebnie obawiałam się tego połączenia. Z pozostałymi składnikami smakowała fantastycznie! Całość jest bardzo łagodna, wręcz słodkawa. Pycha!
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka kaszki kuskus
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ok. 15 cm kawałek pora
- garść rodzynek
- 1 mała cukinia
- 1 kalarepka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 330 ml soku pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki
- sól
- czerwony pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Cebule obrać, opłukać. Pół cebuli usmażyć na patelni bez tłuszczu. Por, seler, pietruszkę, ząbki czosnku i marchew obrać, opłukać. Natkę pietruszki umyć. Jedną z marchewek odłożyć, do pozostałych warzyw dodać podsmażoną cebulę, całość zalać 2 l wody, osolić i gotować 30 min. Rodzynki opłukać i osuszyć. Pozostałą część cebuli pokroić w piórka i usmażyć wraz z rodzynkami na maśle.
Kalarepę obrać i opłukać, pokroić w kostkę, odłożoną marchewkę pokroić na plasterki. Tak przygotowane warzywa zrumienić na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać 100 ml ugotowanego wywaru i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Cienko obrać paprykę, pokroić w kostkę, wraz z pokrojoną cukinią dodać do marchewki i kalarepy. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać sok pomidorowy. Przez chwilę podgrzać i odstawić, w razie potrzeby doprawić.
Wywar z włoszczyzny doprawić solą i pieprzem. Kaszkę kuskus przesypać do miski i zalać wywarem, tak by płyn przykrył kaszkę. Odstawić do napęcznienia (ok. 5-10 min).
Podajemy osobno kaszę, warzywa i usmażoną cebulę oraz filiżankę bulionu do popijania.
Źródło: Sekrety mojej kuchni - Potrawy jarskie, Marek Łebkowski (zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz