Składniki (dla 2 osób):
- ok. 250 g makaronu kokardki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1-2 drobno posiekane papryczki chili
- ok. ½ szklanki bułki tartej
- duża garść grubo poszatkowanej natki pietruszki
- ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Na patelni podgrzać oliwę dodać czosnek, chili i bułkę tartą. Smażyć mieszając, aż do momentu gdy bułka się zrumieni. Gorący makaron, zasmażkę, natkę pietruszki zmieszać, lekko skropić cytryną. Jako dodatek można podać surówkę z pomidorów lub sok pomidorowy.
Idealne anty-przeziębieniowe połączenie :). Bardzo lubię te smaki, a kokardki są śliczne ;)
OdpowiedzUsuń