środa, 16 listopada 2011

Kokardki z czosnkiem i chili

Dopadło mnie przeziębienie i odebrało siły. Nawet na gotowanie nie mam takich chęci jak zazwyczaj. Ale nie dam się! Czosnek, chili, natka pietruszki i cytryna. Przepędzacz chorobowy już gotowy!




Składniki (dla 2 osób):

  • ok. 250 g makaronu kokardki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1-2 drobno posiekane papryczki chili
  • ok. ½ szklanki bułki tartej
  • duża garść grubo poszatkowanej natki pietruszki
  • ćwiartka cytryny
Przygotowanie: 
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Na patelni podgrzać oliwę dodać czosnek, chili i bułkę tartą. Smażyć mieszając, aż do momentu gdy bułka się zrumieni. Gorący makaron, zasmażkę, natkę pietruszki zmieszać, lekko skropić cytryną. Jako dodatek można podać surówkę z pomidorów lub sok pomidorowy.




1 komentarz:

  1. Idealne anty-przeziębieniowe połączenie :). Bardzo lubię te smaki, a kokardki są śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...