Składniki (dla 2-3 osób):
- 5 średniej wielkości cebul
- 4 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony pieprz
- sól
- bagietka
- 2 plastry sera gouda
- tymianek
- łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do rozgrzanego masła dodać cebulę, zeszklić. Następnie zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (ok 20-30 min). Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Bagietkę pokroić w plastry, cienko posmarować masłem, podgrzewać w tosterze (lub piekarniku) do zrumienienia. Posypać drobno pokrojonym żółtym serem i tymiankiem. Podawać od razu po przygotowaniu jako dodatek do zupy cebulowej.
mniammm... taka zupke to ja lubie:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna zupka :) Ja pokroiłam 2x wiecej cebulki i część zmikswoalam dzięki czemu powstała taka lekka zupka krem... i do tego cebulka w kawałeczkach... mniam :)
OdpowiedzUsuń