poniedziałek, 7 listopada 2011

Zupa cebulowa z grzankami

Prosto i smacznie to są największe zalety zupy cebulowej. Najbardziej lubię w niej połączenie lekko słodkiego smaku podsmażonej na maśle cebuli z aromatem gałki muszkatołowej. 


Składniki (dla 2-3 osób):
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • bagietka 
  • 2 plastry sera gouda
  • tymianek
  • łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do rozgrzanego masła dodać cebulę, zeszklić. Następnie zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (ok 20-30 min). Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Bagietkę pokroić w plastry, cienko posmarować masłem, podgrzewać w tosterze (lub piekarniku) do zrumienienia. Posypać drobno pokrojonym żółtym serem i tymiankiem. Podawać od razu po przygotowaniu jako dodatek do zupy cebulowej.


2 komentarze:

  1. mniammm... taka zupke to ja lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna zupka :) Ja pokroiłam 2x wiecej cebulki i część zmikswoalam dzięki czemu powstała taka lekka zupka krem... i do tego cebulka w kawałeczkach... mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...