wtorek, 1 listopada 2011

Pieczone ziemniaki

Aromatyczna kostka ziemniaczana doskonale pasuje do obiadu i na ciepłą kolację. Świetnie smakuje z sosem czosnkowo-jogurtowym. 


Składniki (dla 2 osób):

  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej, czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemianki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę (ok. 2-3 cm). Osuszyć z nadmiaru skrobi na ręczniku papierowym. Przesypać do miski, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...