czwartek, 10 listopada 2011

Drobiowa potrawka na słodko

Przepis wyszukała gdzieś moja mama. Długo się opierałam przed przygotowaniem tej potrawki, ale nareszcie dałam się przekonać. I wcale nie żałuję! 



Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2-3 małe marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera (ok. 50g)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • garść rodzynek
  • pół garści obranych i pokrojonych migdałów
  • pół pomarańczy
  • cukier
  • sól
Przygotowanie:
Do gotującej się, osolonej wody dodać oczyszczone mięso oraz warzywa. Gotować na wolnym ogniu przez około 40 min. Mięso odcedzić i pokroić na kawałki. Wywar odcedzić (ugotowane marchewki można pozostawić do dekoracji - marchewkowe róże). Wywar zredukować do ok. 250 ml objętości. Sparzyć pomarańczę, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przygotować zasmażkę na maśle. Do zasmażki dolać wywar i gotować przez ok. 10 min. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, migdały, rodzynki oraz mięso. Doprawić solą i cukrem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...