Przepis wyszukała gdzieś moja mama. Długo się opierałam przed przygotowaniem tej potrawki, ale nareszcie dałam się przekonać. I wcale nie żałuję!
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g piersi z kurczaka
- 2-3 małe marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera (ok. 50g)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- garść rodzynek
- pół garści obranych i pokrojonych migdałów
- pół pomarańczy
- cukier
- sól
Przygotowanie:
Do gotującej się, osolonej wody dodać oczyszczone mięso oraz warzywa. Gotować na wolnym ogniu przez około 40 min. Mięso odcedzić i pokroić na kawałki. Wywar odcedzić (ugotowane marchewki można pozostawić do dekoracji - marchewkowe róże). Wywar zredukować do ok. 250 ml objętości. Sparzyć pomarańczę, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przygotować zasmażkę na maśle. Do zasmażki dolać wywar i gotować przez ok. 10 min. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, migdały, rodzynki oraz mięso. Doprawić solą i cukrem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz