poniedziałek, 21 listopada 2011

Naleśniki z twarożkiem i żurawiną

Na smażone prawie bez tłuszczu naleśniki z kremowym twarożkiem nie trzeba szukać amatorów. Same znikają z talerza!



Składniki (dla 2 osób):

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny)
  • szczypta soli
  • mąka (ile zabierze)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 250 g mielonego twarogu
  • 3-4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • garść suszonej żurawiny
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Jajka umyć, wybić do miski, dodać sól, cukier i lekko ubić trzepaczką. Do masy jajecznej dodać mleko, olej i wodę. Jeśli używamy wodę gazowaną, proszek do pieczenia nie jest konieczny, natomiast warto dodać go, jeśli używamy "kranówy" - naleśniki będą bardziej puszyste. Następnie powoli, cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Naleśniki smażyć na na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Żurawinę przepłukać, następnie osuszyć. Biały ser zmieszać z mlekiem skondensowanym na gładką masę i dodać żurawinę. 
Śmietankę ubić z cukrem. 
Usmażone naleśniki posmarować kremem twarogowym, zawinąć w ruloniki i polać śmietanką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...