czwartek, 24 listopada 2011

Marchewkowy kwiatek z oczkiem

Jak zrobić marchewkowy kwiatek z oczkiem? Wymaga to odrobiny wprawy i cierpliwości, ale warto poświęcić chwilę na jego wykonanie. Kwiatki z marchwi i oliwek ładnie ozdobią talerz wędlin lub sałatkę. 




Potrzebne będą:
marchewka
kilka oliwek
ostry nóż
woda z lodem


Krok 1: Marchewkę obrać, umyć. Odkroić 3-4 centymetrowe kawałki. 


Krok 2: Obkroić marchewkę tak by powstał pięciokąt.



Krok 3: Wykorzystując powstałe kąty, naciąć marchewkę w dół, równocześnie kierując nóż w kierunku rdzenia marchewki. Należy pamiętać by nie przeciąć marchewki do końca. Na dole powinien zostać ok.1 cm "wianuszek". 



Krok 4: W ten sposób powstanie 5 płatków. Nacinanie należy powtarzać tak długo, aż wyczujemy, że stożek który powstał od góry, jest luźny i łatwo będzie go wyłamać.   



Krok 5: Ostrożnie wyłamać stożek ze środka kwiatka.


Krok 6: Teraz można poprawić kształt płatków kwiatka. 



Krok 7: Wycięte kwiatki włożyć na kilka minut do miseczki z wodą i lodem. Pod wpływem lodowatej wody kwiatki otworzą się. Marchewkę osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka włożyć oliwkę nadziewaną czerwoną papryką.



Gotowe!


Zobacz inne dekoracje >>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...