Potrzebne będą:
marchewka
kilka oliwek
ostry nóżwoda z lodem
Krok 1: Marchewkę obrać, umyć. Odkroić 3-4 centymetrowe kawałki.
Krok 2: Obkroić marchewkę tak by powstał pięciokąt.
Krok 3: Wykorzystując powstałe kąty, naciąć marchewkę w dół, równocześnie kierując nóż w kierunku rdzenia marchewki. Należy pamiętać by nie przeciąć marchewki do końca. Na dole powinien zostać ok.1 cm "wianuszek".
Krok 4: W ten sposób powstanie 5 płatków. Nacinanie należy powtarzać tak długo, aż wyczujemy, że stożek który powstał od góry, jest luźny i łatwo będzie go wyłamać.
Krok 5: Ostrożnie wyłamać stożek ze środka kwiatka.
Krok 6: Teraz można poprawić kształt płatków kwiatka.
Krok 7: Wycięte kwiatki włożyć na kilka minut do miseczki z wodą i lodem. Pod wpływem lodowatej wody kwiatki otworzą się. Marchewkę osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka włożyć oliwkę nadziewaną czerwoną papryką.
Gotowe!
Zobacz inne dekoracje >>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz