wtorek, 8 listopada 2011

Serweta z kokardką

Kuchnia to nie tylko jedzenie. To także sztuka dekoracji stołu. Kiedy brakuje nam na nim miejsca, wystarczy fantazyjnie złożyć serwetę. Najbardziej eleganckie są te jasne, solidnie wykrochmalone, płócienne. Do prezentowanego sposobu składania zamiast kokardki świetnie sprawdzą się również pierścienie.




Potrzebne będą:
Płócienne serwety
Wstążka 25 mm (do przygotowania 1 kokardki potrzeba ok. 55 cm wstążki) lub pierścień do serwetek 
Krok 1: Kwadratową serwetę złóż na pół.



Krok 2: Prawy i lewy róg powstałego prostokąta złóż do środka tak, by powstał trójkąt.


Krok 3: Prawy i lewy dolny róg złóż ponownie do środka tak, by powstał romb.


Krok 4: Odegnij rogi na zewnątrz.



Krok 5: Odgięte elementy przytrzymaj delikatnie.



Krok 6: Ciągle trzymając przesuń boki do środka tak, by środek serwetki wybrzuszył się do góry.



Krok 7:  Boki serwetki złóż do środka.



Krok 8: Delikatnie nałóż pierścień lub kokardę. Uformuj rogi serwety.




Gotowe! Miłego składania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...