Ciasto robi się błyskawicznie, a połączenie śliwek i cynamonu wyjątkowo rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto ze śliwkami, gorąca, czarna herbata, kocyk i dobra książka to recepta na miły jesienny wieczór.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka białego cukru (może być trochę mniej)
- 2 łyżki ciemnego nierafinowanego cukru trzcinowego
- 6 łyżek oleju
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciepłej wody
- ok. ½ kg śliwek
- 6-8 łyżeczek cukru cynamonowego
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z połową białego cukru na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z resztą białego cukru, cukrem trzcinowym i ciepłą wodą. Do utartej masy dodać olej, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie mieszając dodać pianę z białek (ciasta nie trzeba dokładnie mieszać). Przygotowane ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć połówki śliwek i posypać cukrem cynamonowym. Piec ok. 40 min.
Zachęcam na samodzielnego przygotowania cukru cynamonowego. To naprawdę smakowity dodatek do wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz