wtorek, 29 listopada 2011

Zapiekanka z dynią, kurczakiem i grzybami


Dynia i borowiki to bardzo smaczne połączenie, ale z soczystym kurczakiem i tymiankiem to już jest mała uczta. Polecam!





Składniki (dla 2 osób): 

  • garść suszonych borowików 
  • 200 g makaronu 
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 400 g pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona) 
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 1 łyżka masła 
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka 
  • 4-5 łyżek śmietanki do sosów 18% 
  • garść suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz czerwony
  • sól



Przygotowanie: 
Grzyby namoczyć w ½ szklanki wody przez 2 - 3 godziny. 
Makaron ugotować al dente, odcedzić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Pierś kurczaka pokroić na 4-5 grubych pasów i obtoczyć w mące z solą, pieprzem i papryką w proszku. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki piersi, aż będą ładnie zrumienione. Obsmażone kawałki piersi odłożyć na bok. Na tej samej patelni poddusić przyprawioną pieprzem i solą dynię. Gotową dynię wyłożyć na makaron, a na wierzchu ułożyć kawałki mięsa. 
Na łyżce masła zeszklić cebulę. Grzyby wyjąć z wody (wywar zachować) pokroić w paski i dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Wywar z grzybów i bulion z kurczaka połączyć w jednym naczyniu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Dodać śmietanę.Grzyby z cebulą dodać do zapiekanki i całość polać przygotowanym sosem grzybowym. Posypać tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 20 minut.


Źródło: Kwestia Smaku (zmodyfikowany)

3 komentarze:

  1. Potwierdzam, danie jest przepyszne, też przygotowywałam z tego przepisu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie tak letnio.. fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :) Nie znałam tego :) Zapisane, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...