środa, 30 listopada 2011

Pierniczki choinkowe

Pierniczki w sam raz na choinkę. Ciasto dobrze się wykrawa, a ciastka ładnie zachowują kształt. Dużo uroku dodają im kolorowe "szybki" z cukierków.







Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie karmelowych cukierków (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnku. Stale mieszając raz, krótko zagotować. Dodać przyprawę do piernika, kakao, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać 2 całe jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrobić, rozwałkować na cienki placek i wycinać dowolne kształty. 
W pierniczkach można wyciąć dziurkę, w której po przełożeniu na blachę umieszcza się rozkruszonego cukierka - tak powstają "szybki". Jeśli pierniczki będą przeznaczone na choinkę, dziurki na wstążeczkę należy zrobić przed upieczeniem np. wykałaczką. 
Ciastka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 ºC przez 12-15 min. 


Pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem malinowym.



4 komentarze:

  1. równiez chce takie zrobic ale z innego przepisu:)sa piekne

    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pod ogromnym wrażeniem. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne :) Zawsze sie bałam robić takie z szybką...

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie to muszą być cukierki? takie typu toffino, tylko bez nadzienia czy jakies landrynki?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...