Zapiekanka z rybą i pomidorami schowana pod ziemniaczanym julienne, jest naprawdę warta polecenia. Choć pokrojenie ziemniaków w cieniutkie słupki może być nieco czasochłonne, warto to zrobić. Dzięki nim potrawa wygląda znacznie atrakcyjniej.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z limandy lub dorsza
- 1 duża, biała cebula
- 2 średnie pomidory
- ½ szklanki gęstego soku z pomidorów
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- tymianek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, dodać cebulę i poddusić w piekarniku. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na cząstki. Pomidory ułożyć na cebuli, dolać sok pomidorowy, dodać liście laurowe, tymianek, przyprawić pieprzem i solą. Filety rybne skropić cytryną i ułożyć na pomidorach. Obrane ziemniaki pokroić na cienkie plastry, następnie ułożyć kilka plastrów jeden na drugim i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki osuszyć lekko na ręczniku papierowym, następnie równomiernie przykryć nimi rybę, lekko posolić i skropić olejem. Rybę zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 minut. Uwaga: jeśli pomidory są bardzo wodniste, nie należy dodawać soku z pomidorów.
Danie dodatkowo można ozdobić cebulowym kwiatkiem.
Ekstra przepis, uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuń