Lekko słodki smak tej zupy zawdzięczamy marchwi i podsmażonej na maśle szalotce. Świeżość i delikatną pikantność nadaje imbir.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 łyżki masła
- 2 małe szalotki
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki śmietanki 18%
- sól
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę zeszklić na maśle. Obraną i pokrojoną na kawałki marchew i pietruszkę dodać do szalotki i zalać bulionem. Dodać świeżo starty imbir. Warzywa gotować do miękkości (ok. 30 min). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolity krem. Doprawić solą. Zupę podawać gorącą, ozdobioną śmietanowym kleksem.
Źródło: Kwestia Smaku (zmodyfikowany)
piekny kolor i pyszny smak:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona. Po prostu pyyycha :)
OdpowiedzUsuń