Piersi z kurczaka w rozmarynie podawane w formie szaszłyków fantastycznie sprawdzą się jako ciepła przekąska na imprezie. Smakują obłędnie! Rozmaryn i cytryna nadają temu daniu lekki, świeży smak, a sposób podania ułatwia konsumpcję.
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony czerwony pieprz
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Dokładnie wyszorowaną cytrynę sparzyć wrzątkiem. Obieraczką do cytrusów obrać skórkę z cytryny (skórka powinna zostać w postaci długich i cienkich paseczków). Z połowy cytryny wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny, oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozmaryn i musztardę wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem.
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w długie i cienkie paski. Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Na patyczki do szaszłyków nabijać po jednym kawałku cebuli i mięsa. Szaszłyki piec na blasze przez ok. 15 min. W razie potrzeby podlewać marynatą. Szaszłyki podawać z sałatką grecką lub pieczonymi ziemniaczkami.
wygląda tak.. śródziemnomorsko:)Bardzo apetyczne zdjęcia;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo jest taka chwila słonecznego lata w środku zimy :) Bardzo smakowite danie!
OdpowiedzUsuń