niedziela, 4 grudnia 2011

Bułeczki razowe

Pyszne śniadaniowe bułeczki. U mnie tym razem były zwyczajne okrągłe, ale ciasto bardzo dobrze się formuje i swobodnie można bawić się kształtem bułek. 


Składniki:

  • 250 g mąki razowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego (do posmarowania miski)
  • 1 jajko rozbełtane (do posmarowania bułek)

do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp.

Przygotowanie:
Drożdże wsypać do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski cienko posmarowanej olejem słonecznikowym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 
Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut, by wyrosły.
Tuż przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem i posypać dodatkami. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-25 minut.

Źródło: Wasabi 

3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają! Musze w końcu zrobić. Koniecznie jak najszybciej :)

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Razowe najlepsze! I do tego domowe. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...