środa, 7 grudnia 2011

Nóż do julienne

Ostatnio miałam okazję wypróbowania kilku profesjonalnych narzędzi do dekoracji potraw. Jednym z nich był nóż do julienne. Muszę przyznać, że jest bardzo praktyczne narzędzie. Oczywiście julienne można też przygotować mając do dyspozycji tylko zwykły nóż, ale przy pomocy tego narzędzia jest to dużo łatwiejsze i mniej czasochłonne.




Nóż do julienne przypomina zwykłą obieraczkę do warzyw. Jednak dzięki dodatkowym, mały nożykom skierowanym prostopadle do ciętej powierzchni zamiast plastrów uzyskujemy słupki czyli julienne. Warto mieć taki nóż w kuchni, bo sposobów na wykorzystanie julienne jest naprawdę sporo. Ryba pod ziemniaczanym julienne to tylko jeden z nich. Cieniutkie słupki można ciąć nie tylko z ziemniaków, ale też z  marchewki, pietruszki, buraków i innych warzyw. 



Ten wpis nie jest sponsorowany. Jeśli chcesz na mojej stronie zareklamować w ten sposób inne narzędzia kuchenne - napisz do mnie.

2 komentarze:

  1. Z nożami do julienne mialam już styczność, bo moja mama dostała takie pod choinkę, więc mogę je naprawdę polecić :)
    Szybka i łatwa robota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak by ktoś pytał gdzie można kupić takie narzędzie to polecam http://sklep.carvingal.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...