poniedziałek, 5 grudnia 2011

Ryba pod ziemniaczanym julienne

Zapiekanka z rybą i pomidorami schowana pod ziemniaczanym julienne, jest naprawdę warta polecenia. Choć pokrojenie ziemniaków w cieniutkie słupki może być nieco czasochłonne, warto to zrobić. Dzięki nim potrawa wygląda znacznie atrakcyjniej.




Składniki (dla 2 osób):

  • 2 filety z limandy lub dorsza
  • 1 duża, biała cebula
  • 2 średnie pomidory
  • ½ szklanki gęstego soku z pomidorów
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 liście laurowe
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, dodać cebulę i poddusić w piekarniku. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na cząstki. Pomidory ułożyć na cebuli, dolać sok pomidorowy, dodać liście laurowe, tymianek, przyprawić pieprzem i solą. Filety rybne skropić cytryną i ułożyć na pomidorach. Obrane ziemniaki pokroić na cienkie plastry, następnie ułożyć kilka plastrów jeden na drugim i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki osuszyć lekko na ręczniku papierowym, następnie równomiernie przykryć nimi rybę, lekko posolić i skropić olejem. Rybę zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 minut. Uwaga: jeśli pomidory są bardzo wodniste, nie należy dodawać soku z pomidorów.

Danie dodatkowo można ozdobić cebulowym kwiatkiem.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...