poniedziałek, 26 grudnia 2011

Kurczak w rozmarynie

Piersi z kurczaka w rozmarynie podawane w formie szaszłyków fantastycznie sprawdzą się jako ciepła przekąska na imprezie. Smakują obłędnie! Rozmaryn i cytryna nadają temu daniu lekki, świeży smak, a sposób podania ułatwia konsumpcję. 



Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony czerwony pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Dokładnie wyszorowaną cytrynę sparzyć wrzątkiem. Obieraczką do cytrusów obrać skórkę z cytryny (skórka powinna zostać w postaci długich i cienkich paseczków). Z połowy cytryny wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny, oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozmaryn i musztardę wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem. 
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w długie i cienkie paski. Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200ºCCebulę obrać i pokroić na ósemki. Na patyczki do szaszłyków nabijać po jednym kawałku cebuli i mięsa. Szaszłyki piec na blasze przez ok. 15 min. W razie potrzeby podlewać marynatą. Szaszłyki podawać z sałatką grecką lub pieczonymi ziemniaczkami.



2 komentarze:

  1. wygląda tak.. śródziemnomorsko:)Bardzo apetyczne zdjęcia;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest taka chwila słonecznego lata w środku zimy :) Bardzo smakowite danie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...