czwartek, 1 grudnia 2011

Lukier do pierniczków

Pierniczki upieczone. Teraz pora na dekoracje. Najlepsze są te lukrowane. 



Lukier malinowy
Składniki:

  • cukier puder
  • 6 mrożonych malin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić spirytusem)
Przygotowanie:
Maliny zalać łyżką gorącej wody, odstawić na kilka minut, następnie przetrzeć przez sitko. Do uzyskanego soku dodać sok z cytryny i powoli po łyżce dodawać cukier puder aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Lukier powinien mieć piękny różowy kolor.

A przepis na pierniczki jest tu

3 komentarze:

  1. świetny pomysl. ja zazwyczaj robię cytrynowy, z malinami nigdy nie probowalam, ma tak i kolor akurat dla reniferów
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciach niestety nie widać rzeczywistego koloru lukru, on naprawdę jest różowy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...