wtorek, 22 listopada 2011

Bożonarodzeniowy piernik leżakujący


Święta Bożego Narodzenia pachną cudownie, między innymi za sprawą piernika. Ten najlepszy przed upieczeniem leżakuje kilka tygodni. Warto pomyśleć o nim już teraz, by na święta cieszyć się jego smakiem. 




By piernik wyszedł naprawdę wspaniały, trzeba dobrze dobrać przyprawy. Przed wyspaniem mieszanki przypraw do piernika, warto ją wcześniej powąchać, niektóre mają bardzo intensywny aromat, który nie każdemu może odpowiadać. W takiej sytuacji lepiej samemu dobrać proporcje przypraw. W skład mieszanek najczęściej wchodzi cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra, pieprz, anyż, czasem też kardamon i imbir.


Składniki (na 2 pierniki):
  • 1 kg mąki
  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 3 jaja
  • ½ szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 opakowania przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g skórki pomarańczowej


Przygotowanie:
Miód, cukier i tłuszcz powoli rozpuścić, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Do ostudzonej masy stale mieszając dodać mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną sodą, sól, przyprawy i bakalie.
Ciasto w nieobitym naczyniu emaliowanym albo glinianym przechowywać w lodówce, aż do upieczenia.
Po upływie 3-4 tygodni ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez co najmniej 1 godzinę (do "suchego patyczka"). Wystudzone pierniki zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić na kilka dni. Pierniki można przełożyć powidłami śliwkowymi lub polać ciemną czekoladą.


3 komentarze:

  1. a ja mam taki, który leżakuje po upieczeniu i jest cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, ja już widzę ten piernik i korci mnie, żeby zrobić. Nie wiem dlaczego myślałam, że leżakować ma piernik już upieczony. Może ta zasada dotyczy pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik leżakuje i przed, i po. Dawno temu ciasto na piernik przygotowywano w zamożnych domostwach po narodzinach dziewczynki. Ciasto leżakowało do zamążpójścia i na wesele pieczono pierniki. Dziś nie ma gdzie takiego ciasta przechowywać, więc ciasto raczej nie leży dłużej niż 6 tygodni. Piernik (i pierniczki również) przed "napoczęciem" powinien poczekać 4-7 dni i nałapać wilgoci.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...