środa, 9 listopada 2011

Jogurtowa panna cotta

Ten bardzo populary deser włoski przygotowywany jest z gęstej śmietanki. Jogurtowa panna cotta jest zaledwie imitacją tego specjału, choć zaskakująco smaczną jak na imitację.


Składniki (dla 2-3 osób):
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 180 g jogurtu naturalnego 
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mleczko kokosowe i jogurt wymieszać podgrzewając na bardzo małym ogniu, dodać cukier puder do smaku. Mikstura powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Przelać 2/3 mieszanki do foremek (świetnie sprawdzą się te sylikonowe). Foremki wypełnione białą mieszanką schłodzić w lodówce przez 30-45 min. Do pozostałej części dodać kakao i rozlać do foremek tworząc drugą warstwę. Ponownie schłodzić do zastygnięcia masy.
Przed podaniem włożyć foremki na kilka sekund do gorącej wody, to ułatwi wyciągnięcie panna cotty na talerzyk. Gotowy deser ozdobić nitkami karmelu, czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

1 komentarz:

  1. mmm... pysznie się prezentuje :)i jak łatwo sobie wybaczyć taką przyjemność ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...